Vegetarisk lasagne
45 min 4 portionerEn smakrik lasagne fylld med röda linser, aubergine och vita bönor. Crème fraiche smaksatt med parmesan ersätter béchamelsåsen.
Ingredienser
1 msk olivolja
2 morötter
450 g aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk finhackad timjan
2 msk tomatpuré
1 dl torkade röda linser
1 förpackning krossade tomater cirka 400 g
1 burk konserverade körsbärstomater
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 förpackning vita bönor
250–300 g färska lasagneplattor
4 dl crème fraiche
3 dl riven parmesanost
Garnering:
timjan
cocktailtomater på kvist
Servera med:
sallad
bröd
parmesanost
Gör så här
1. Skala och grovriv morötterna. Ansa och riv auberginen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjan.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs morot, aubergin, lök, vitlök samt timjan på medelvärme så att de blir blanka och smidiga utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och stek vidare i ett par minuter.
3. Tillsätt linser, krossade tomater, körsbärstomater och vatten. Låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna noga och vänd ned i såsen.
4. Varva sås och pastaplattor i en smord eldfast form, cirka 30 x 22 centimeter. Avsluta med tomatsås och toppa med crème fraiche blandat med riven ost.
5. Toppa med en kvist cocktailtomater och gratinera strax under ugnens mitt på 225 grader i cirka 20–25 minuter. Tag ut och garnera med timjan. Servera med sallad, riven parmesanost och lite bröd.