Vegetarisk lasagne

45 min 4 portioner

En smakrik lasagne fylld med röda linser, aubergine och vita bönor. Crème fraiche smaksatt med parmesan ersätter béchamelsåsen.

Ingredienser

1 msk olivolja

2 morötter

450 g aubergine

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk finhackad timjan

2 msk tomatpuré

1 dl torkade röda linser

1 förpackning krossade tomater cirka 400 g

1 burk konserverade körsbärstomater

1 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 förpackning vita bönor

250–300 g färska lasagneplattor

4 dl crème fraiche

3 dl riven parmesanost

 

Garnering:

timjan

cocktailtomater på kvist

 

Servera med:

sallad

bröd

parmesanost

Gör så här

1. Skala och grovriv morötterna. Ansa och riv auberginen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjan.

2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs morot, aubergin, lök, vitlök samt timjan på medelvärme så att de blir blanka och smidiga utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och stek vidare i ett par minuter.

3. Tillsätt linser, krossade tomater, körsbärstomater och vatten. Låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna noga och vänd ned i såsen.

4. Varva sås och pastaplattor i en smord eldfast form, cirka 30 x 22 centimeter. Avsluta med tomatsås och toppa med crème fraiche blandat med riven ost.

5. Toppa med en kvist cocktailtomater och gratinera strax under ugnens mitt på 225 grader i cirka 20–25 minuter. Tag ut och garnera med timjan. Servera med sallad, riven parmesanost och lite bröd.