Stekt lax med svamp i ostron- och sojasås

30 min 4 portioner

En rätt med mycket smak – i kombination med lax och svamp är det idel umamirika råvaror som möts.

Ingredienser

600 g skinn- och benfri lax

vitpeppar

smör och rapsolja

 

Att äta till:

150 g färsk svamp, helst shiitake

3 msk asiatisk ostronsås

2 msk kinesisk soja

2 dl vatten

1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 tsk finhackad timjan

Gör så här

1. Dela svamparna i halvor eller större bitar. Hacka timjan fint. Vänd svamparna i olja i en kastrull. Tillsätt timjan, ostronsås, soja och vatten. Låt koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda mycket sakta 3–4 minuter.

2. Dela laxen i portionsbitar och stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med vitpeppar. Salt finns så det räcker i såsen. Beräkna stektiden till 2–3 minuter per sida.

3. Lägg upp och garnera med citron, blandade blad och örter, timjan och tunt skivad rödlök. Serveras med ris, örter och blandade blad.