Örtrullar lammfilé med rotfruktsbea

45 min 4 portioner

En pigg rotfruktsbea, ett mellanting av en sås och ett mos. En festlig lammrätt att bjuda på.

Ingredienser

cirka 700 g lammfilé

600 g valfria rotfrukter, till exempel morötter, palsternacka, selleri

5-7 kvistar färsk dragon

1/2 dl vitvinsvinäger

100 g smör

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

1 dl valfria hackade örter, till exempel rosmarin, basilika

1 citron

 

Att äta till:

haricots verts

vitlök

Gör så här

1. Putsa lammfilén och torka av den med hushållspapper.

2. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ta bort bladen från dragonkvistarna och lägg åt sidan. Sjud stjälkarna tillsammans med vinägern och låt koka tills hälften återstår. Ställ åt sidan.

3. Låt rotfrukterna rinna av och mixa dem. Tillsätt vinägerreduktionen och dragonbladen. Tillsätt smör och mixa vidare. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det inte svalnar.

4. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn lammköttet runt om så att det får färg. Sänk värmen till lägsta möjliga och stek ytterligare några minuter beroende på hur rosa kött du gillar.

5. Hacka örter och blanda med rivet eller hackat skal från citronen. Rulla filén i “strösslet”. Låt vila några minuter, skär upp i skivor och servera med rotfruktsbean. Vitlöksfrästa haricots verts är gott till.