Rabarberpaj med citronkräm och rosenblad
45 min + 4 tim i kyl 8 portionerSyrligt + syrligt = sant. Den här goda pajen får extra smak med en botten av pepparkakor och vit choklad.
Ingredienser
800 g rabarber
cirka 150 g pepparkakor
50 g vit choklad, finhackad
100 g smör
4 dl vispgrädde
4 msk råsocker
1 citron
1 msk honung
1 msk vatten
1 msk torkade rosenblad (kan uteslutas)
Gör så här
1. Lägg pepparkakorna i dubbla plastpåsar och krossa med en kavel.
2. Smält smöret och blanda med kaksmulorna och chokladen. Tryck ut till en botten i en smord pajform, cirka 23 centimeter.
3. Häll upp grädden i en kastrull tillsammans med socker och 100 g tärnad rabarber. Låt sjuda i cirka 5 minuter, rör om ofta. Stäng av plattan och låt stå i 5 minuter.
4. Tillsätt rivet skal och all saft från citronen. Rör om tills det börjar tjockna. Sila och pressa igenom silen med hjälp av baksidan på en slev. Häll tillbaka rabarbern som fastnat i silen. Fördela sedan smeten i pajskalet. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i 4 timmar eller tills fyllningen stelnat.
5. Skär resten av rabarbern i diagonala bitar. Lägg i en rostfri kastrull tillsammans med honung och vatten. Sjud i 4–5 minuter eller tills rabarbern börjar mjukna en aning, men fortfarande känns spänstig. Låt svalna.
6. Fördela i ett fint mönster ovanpå pajen. Strö över rosenblad och servera gärna med vispad grädde.