Tomatgalette med basilikaolja

40 min 4 portioner

Inget slår solmogna sommartomater. Ta vara på dem när de är som allra godast. Här är en enkel men lyxig rätt med massor av tomatsmak.

Ingredienser

6–8 riktigt mogna tomater, tunt skivade

1 rulle smördeg

1 ägg, uppvispat

120 g soltorkade tomater, cirka 1 dl

1 msk tomatpuré

nymalen svartpeppar

eventuellt 1 näve svarta oliver

färskriven parmesan

flingsalt

 

Basilikaolja:

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta, i bitar

1 dl olivolja

Gör så här

1. Dela smördegen i fyra bitar. Kavla ut dem lite till en oval form. Placera på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med gaffel. Skåra ut en cirkel, cirka två centimeter från kanten, men se till att degen fortfarande hänger ihop. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik in dem. Grädda i 200 grader i 10 minuter.

2. Doppa tomaterna i kokande vatten i 30 sekunder. Låt svalna något och dra av skalet (hoppa över om du inte orkar, men det blir godare utan skal). Skär i skivor.

3. Häll av den mesta oljan från de soltorkade tomaterna. Mixa med tomatpuré till en slät smet.

4. Diska mixern och mixa sedan basilika (spara gärna lite till dekor) med vitlök och olivolja.

5. Bred ut ett tunt lager av tomatpastan på smördegsplattorna. Arrangera de skivade tomaterna ovanpå och lägg dem lite omlott. Peppra och strö eventuellt över oliver. Riv över parmesan.

6. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Ringla över generöst med basilikaolja, smula över flingsalt, dekorera eventuellt med basilikablad och servera.