Rödspättagratäng med spenat
40 min 4 portionerLäcker gratäng med spenat och spätta som lagas nästan färdig på spisen och bara gratineras klart i ugnen.
Ingredienser
400 g frysta rödspättafiléer, tinade
salt
2 dl vitt vin
1 stor purjolök
3 msk rapsolja
200 g babyspenat
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl fiskbuljong på tärning
3–4 dl vispgrädde
vitpeppar
smör till formen
1/2 msk ströbröd
Till servering och garnering:
1 msk plockade dillkvistar
potatismos eller pressad potatis
cocktailtomater
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg fiskfiléerna på en skärbräda. Salta på båda sidor och rulla ihop.
3. Koka upp vinet i en liten stekpanna, lägg i fisken och koka under lock cirka 5 minuter, eller tills fisken är klar. Ta pannan av värmen.
4. Ansa, snitta, skölj och strimla purjon. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs löken cirka 5 minuter utan att den tar färg. Blanda i spenaten och rör om tills den mjuknar. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1 minut. Späd med buljong, vinet som fisken kokats i och grädden, koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en smord ugnssäker gratängform. Lägg på fisken. Skeda lite av såsen över filéerna. Toppa med ströbröd och gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
5. Toppa gratängen med dill, servera med mos och tomater.