Kycklingsallad med chimichurri och myntayoghurt

35 min 4 portioner

Chimichurri är en sydamerikansk kall sås som sätter extra fart på kycklingsalladen. Myntayoghurten står för det krämiga.

Ingredienser

Kycklingsallad:

600 g minutfilé av kyckling

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

900 g färskpotatis

150 g sockerärter

5 salladslökar

200 g cocktailtomater, gärna olika färger och storlekar

2 msk hackad dill

 

Chimichurri:

1/2 röd paprika

2 tomater

3 msk finhackad gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chilifrukt

3 msk hackad persilja

2 msk hackad oregano

1 1/2 msk rödvinvinäger

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Myntayoghurt:

3 dl turkisk yoghurt

1/2 dl myntablad (eller persilja)

2 rivna vitlöksklyftor

 

Topping:

flytande honung

Gör så här

1. Salta och peppra kycklingen runt om. Bryn i smör, sänk värmen och stek klar i ett par minuter.

2. Tvätta potatisen och koka den i cirka 15–20 minuter i lätt saltat vatten. Låt rinna av och dela i lagom stora bitar.

3. Ansa sockerärterna och koka i lättsaltat vatten i cirka 1 minut, spola av i kallt vatten, låt rinna av.

4. Ansa och strimla salladslöken. Halvera tomaterna. Hacka dillen. Blanda samman samtliga ingredienser till salladen utom kycklingen och placera på ett stort fat eller i en skål. Skiva kycklingen och placera på salladen.

5. Ansa och tärna paprikan till chimichurrin fint. Tärna tomaterna. Finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilifrukten samt persilja och oregano. Blanda allt med olivolja och rödvinsvinäger i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Skeda över blandningen på kycklingen och garnera med kryddgrönt. Det som eventuellt blir över kan serveras i en skål bredvid.

7. Hacka myntabladen grovt, riv vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten. Ringla över lite flytande honung, garnera med kryddgrönt och servera.