Björnbärskaka

50 min 50 min

Rårörda björnbär i en lite knäckig kaka. Gott med vaniljglass eller vispad grädde till.

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3+1 dl havregryn

2 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

 

Rårörda björnbär:

250 g björnbär

1 dl strösocker

 

Topping:

mandelspån

 

Garnering:

florsocker

Gör så här

1. Rör samman björnbär och socker, låt blandningen stå tills sockret har lösts upp. Rör om ett par gånger.

2. Vispa smör och socker krämigt med elvisp.

3. Tillsätt mjöl, 3 deciliter havregryn, vaniljpulver, bakpulver och salt och rör ihop.

4. Tryck ut cirka tre fjärdedelar av degen i en bakplåtspapperstäckt långpanna på ungefär 33×22 centimeter.

5. Fördela björnbären ovanpå degen. Blanda resten av havregrynen med den sista degen och smula blandningen ovanpå bären. Täck inte bären helt. Strö över mandelspån.

6. Grädda strax under ugnens mitt på 200 grader i cirka 30–35 minuter. Kakan ska ha fått lite färg.

7. Ta ut kakan och låt den kallna. Du kan med fördel ställa den i kylen innan du skär den i rutor. Sikta över florsocker strax före servering.