Allt du behöver att veta om Merlot

Merlot kanske inte hyllas lika mycket som Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir, men är en av de mest populära röda druvsorten i världen. Med exakt samma nivå av komplexitet och livslängd.

Vad är Merlot?

Merlot är ett rött vin som framställs av druvsorten med samma namn. Namnet kommer ursprungligen från ordet Merle som betyder koltrast på franska. Merlot är känd för att vara mjuk, mogen och elegant. De flesta Merlotviner är lättdruckna rödviner som passar både bra till mat och som sällskapsdryck.

 

Var kommer den ifrån?

Man tror att den första druvan användes för att göra vin i slutet på 1700-talet. En fransk vinmakare i Bordeaux-regionen märkte druvan formellt som en ingrediens i sin Bordeaux-vinblandning. Därifrån tror man att druvan spred sig över Bordeaux och blev känd för sin unika förmåga att addera mjukhet och fruktighet till ett vin. Man har funnit att kombinationen av Cabernet Sauvignon, som är regionens favoritdruva, och Merlot kompletterade varandra så bra att druvparet blev huvudingredienserna för den världsberömda Bordeaux-blandningen, som nu är väldigt uppskattad av majoriteten av världens vindrickare.

När Bordeauxvinets popularitet spred sig över hela världen, gjorde även Merlot det.

När druvan anlände till Kalifornien i mitten på 1800-talet, började amerikanska vinmakare göra viner med 100% Merlot. De valde att utesluta kombinationen med Cabernet Sauvignon och upptäckte att Merlot druvan är  perfekt som den är ensam. Merlot är en av de stora druvorna, och den förtjänar att betraktas som det då den håller länge.

 

Hur smakar Merlotvin?

Merlot har i allmänhet toner av röda och svart bär; vinbär, körsbär och plommon. Det är inte ovanligt att hitta underliggande inslag av torkade örter – som exempelvis salvia. Den har ofta en kryddig doft med aromer som påminner om choklad, vanilj och mockakaffe. Dess tanniner sträcker sig från medelkorniga och relativt sammetslena till mer självsäkra – särskilt i viner som är tänkta att åldras under en längre tid.