Chablis – ger uttryck för sitt ursprung
Chablis är kanske ett av vinvärldens mest välkända och eleganta vin. Torrt med frisk fruktsyra, påtaglig kalkig mineralitet och ibland en liten rökig ton. Ofta har vinet fått ligga på sin jästfällning vilket ger vinet en textur och en trevlig munkänsla. Ekfatslagring är ovanlig men förekommer i den högsta klassen. Ja, för Chablis delas in i fyra olika kvalitetsklasser. Indelningen bygger på vingårdarnas läge och jordmån. God solexponering och jordmån med hög kalkhalt värderas högt. Den lägsta klassen är Petit Chablis, därefter kommer Chablis. De två högsta klasserna är Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Om man generaliserar kan man säga att vinet från högsta läget, Grand Cru, är fylligare, komplext och med mer mogen frukt än ett vin från ett Premier Cru läge. Chablis Premier Cru å andra sidan är mer smakrika än Chablis och Petite Chablis. De flesta vinerna vi dricker kommer från Chablis som också är störst till ytan.
Chardonnay är den enda druvan som får användas i viner som säljs som Chablis oavsett klassificering. Chablis ligger mellan Bourgogne och Paris och är ett av Frankrikes nordligaste vinlägen. Klimatet är svalt och kontinentalt vilket betyder att det är kalla och långa vintrar, varma och torra somrar. Det som kan stöka till det lite är att det är stor risk att Chablis drabbas av vårfrost, faktiskt långt in i maj. Det här kan slå hårt mot skördarna och leder till att årgångarna kan skilja sig mycket från år till år.
Värsta fienderna hagelstormar och frost
Hagelstormar är också något som kan vara förödande för vinrankorna. Oftast är hagelstormarna ytterst lokala, men de kan komma plötsligt och när det vill sig illa kan de slå ut hela skördar. Men när vädergudar och vinmakare är överens är mödan värd. Det här är viner som inte går att kopiera någon annanstans i värden.
En faktor som gör vinet härifrån så speciellt är jordmånen. En blandning av kalksten och lera och den förekommer här i två typer – Kimmeridge och Portland. Kimmeridge anses vara den bästa jordmånen. Den hittar du på vingårdlägena Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Portland är en yngre jordmån och där den finns hittar du också Petit Chablis.
Skaldjurens bästa vän
Vad äter man till de här vinerna? Till en Chablis eller en Petit Chablis är skaldjur en favorit. Ostron med några droppar citron, en skagenröra på rostat bröd, en klassisk moules marinières eller varför inte som en aperitif innan maten. Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru är mer komplexa och fylligare vilket betyder att du behöver matcha upp med något kraftigare mat. Vad säg om en ångkokt fin fisk och en smörsås?