Frasig fest med filo

Det kvittar om du är på humör för något matigt eller sött, något litet nätt eller något som mättar rejält. Om du är på bakhumör eller inte.

Filodeg är den optimala lösningen i väldigt många lägen och har man väl lärt sig att hantera den flortunna degen är det hur enkelt som helst. Man slipper kladdiga degbunkar och det spelar ingen roll hur resultatet ser ut, det blir alltid garanterat gott i alla fall.

Det enda du egentligen behöver tänka på för att bli kompis med filodegen är att den inte får torka ut. Jag brukar fukta en ren kökshandduk och linda in degen lite löst. Låt den annars ligga kvar i plasten i förpackningen så länge som möjligt.

Sedan är det bara att pensla och åter pensla med valfritt matfett. Smält smör blir bäst, alternativt en blandning av smält smör och olivolja. Smält gärna lite mer än du tror att du behöver – det kommer att gå åt. Lager på lager är principen som gäller och pensla generöst mellan varje.

Numera hittar du filodeg i vanliga matbutiker med hyfsat sortiment, oftast på samma hylla som smördeg och pajdeg.

Filodeg kan fyllas med i princip vad som helst, men gör inte fyllningen för torr, och ta gärna i lite extra med smakerna eftersom själva degen ”snor” en del. Sedan är det bara att forma, vika, rulla eller skrynkla efter lust och sinne – alltifrån cigarrer till trekantsknyten och pajer.

Överbliven filodeg kan frysas, men den bör inte frysas om ifall den redan har tinats. Då är det bättre att använda all deg till knyten eller pajer och i stället frysa in dem, det funkar lika bra om de är ogräddade eller gräddade.