Fyra myter om rosévin

Ett säkert vårtecknen är att det börjar dyka upp roséviner i vinspalter här och där. Idag tar vi en närmare titt på rosévin och några av de vanligaste myterna kring det.

Vad är egentligen rosévin?
Rosévin är kort och gott ett vin gjort på blå druvor, precis som rödvin.
Skillnaden är att man inte låter druvmusten ha kontakt med skalen så pass länge att musten får intensiv färg, som när man gör rödvin.
Man kan alltså bestämma vilken färg man vill att vinet ska få genom att låta druvmusten ha längre eller kortare tid med skalen. Rosévin görs alltså inte specifikt av rosa druvor utan kan i princip göras av vilken blå druva som helst. Skalen ger dock inte bara färg, i skalen finns också smakämnen och inte minst tanniner, som är det vi upplever som strävt i vin.

Myt nr 1: Stämmer det att ju ljusare färg, desto bättre vin?

Det stämmer absolut inte. När den provençalska stilen av rosévin blev trendig började det snurra myter om att ju ljusare vin desto högre kvalitet.
Roséviner från Provence ska självklart vara bleka, men kvalitativa roséviner från andra regioner varken behöver eller ska vara det. Ett konkret exempel på det är roséviner från franska appellationen Tavel i södra Rhône som nästan är självlysande neonrosa. Vinerna därifrån görs på bland annat syrah, mourvedré och grenache och druvorna lakas ur under längre tid än i exempelvis Provence.

Myt nr 2: Man använder enbart sämre druvor för rosévinsproduktion

Det kan stämma i vissa fall då det inte är helt ovanligt att vinproducenter använder druvorna i sin andra-, eller tredjesortering för just rosévinsproduktion. Det betyder dock inte att druvorna är dåliga på något sätt, bara att de inte uppfyller vissa krav.

Myt nr 3: Rosévin är ett billigt oseriöst ickevin som inte går att lagra

Idag finns det roséviner i alla prisklasser och för de flesta plånböcker. Att det skulle vara oseriösa viner stämmer absolut inte då det finns roséviner av mycket hög kvalitet. Vad gäller lagring så är de flesta roséviner, särskilt de i provençalsk stil, gjorda att konsumeras ganska så omgående. Har du glömt ett par flaskor från förra året är det dock ingen fara på taket så länge de inte luktar vinäger, kork (luktar som gammal papp i en simhall, tänk dig en pool i en jordkällare) eller kemiskt.
Däremot bör du inte spara rosévin (eller något vin) i tetrapack, de vinerna har oftast till och med ett bäst före-datum.

Myt nr 4: Rosévin går bara att dricka till sallad

Inte alls, rosévin går att dricka till det mesta. Det beror såklart på rosévinet och personliga preferenser, men generellt är det en vinstil som passar suveränt till en mängd olika smaker, allt från vårprimörer till mer kryddstarka rätter.