Goda viner som passar till påskmaten

Vårens stora mathelg närmar sig. Det traditionella påskbordet är som hela havet stormar när det kommer till smaker. Ägg, lax, lamm, ost och sött. Wineguide hjälper dig hitta de rätt dryck till de olika rätterna.

 

Ägg

Ägg kan vara svårt att para ihop med vin och det hänger ihop med att det innehåller svavel och har mycket umami i smaken. Det här gör att vinet kan smaka metalliskt eller plåtigt och tappa sin fruktighet. För att få det att fungera med vin är det bästa är att använda sig av en smakbrygga. En klick gräddfil eller smetana för att få krämighet, salta och krydda med citronzest, färska örter som dill och gräslök så får du ihop det lättare med vinet.

Till det här fungerar ett friskt vitt vin. Förslagsvis en cava från Spanien eller en chenin blanc från Loire i Frankrike.

Tips på cava >>>

Tips på chenin blanc från Loire >>>

 

Lax

Välj fruktiga, friska viner som inte fatlagrats. Gärna en riesling eller chenin blanc, de här vinerna har hög syra vilket balanserar upp fet fisk bra. Serverar du rökt eller gravad lax där det enda tillbehör är den söt-syrliga hovmästarsåsen blir det en bättre kombo om du adderar något mer tillbehör – här har du smakbryggan igen. Ett smörstekt bröd att lägga laxen på gör att kombinationen vin och mat blir betydligt bättre.

Tips på riesling >>>

 

Lamm

Påsklammet samsas med vitlök och rosmarin och steks länge i ugnen. Tillsammans med tillbehör som rödvinssky och rostad potatis är det här perfekt mat att kombinera med vin. Det man kan tänka på att lammkött är milt och finstämt i smaken men att kryddorna och tillbehören tar för sig lite mer. Ett rött vin från Bordeaux, Rhône eller Rioja fungerar fint.

Tips på vin till påsklammet >>>

 

Ost

Här avgör typ av ost vilket vin som passar bäst. Halvhårda och salta ostar som gruyère, appenzeller eller manchego passar ett vitt eller fruktigt rött bäst. Till färskost, gräddiga och vitmögel och ostar är ett mousserande eller friskt vitt vin en bra kombination. Syrlig getost tillsammans med Sancerre från Loiredalen är en klassisk och oslagbart bra kombination.

Sött och salt i kombination är något de flesta av oss gillar så till blåmögelosten passar ett sött vin som portvin, Sauternes eller en sötare riesling. Ofta serveras flera olika ostar samtidigt. Till skillnad mot vad kanske många skulle gissa är ett fruktigt vitt vin med hög syra bästa valet.

Ett vin till hela ostbrickan >>>

 

Söt avslutning

Här gäller som vanligt att vinet ska vara sötare än det som är på tallriken. Efter påskbordet kan det vara fräscht att avsluta med något piggt, fräscht och pärlande. En Moscato d’Asti passar utmärkt till Pavola-tårtan lemoncurd och grädde.  Avslutas måltiden med en chokladmousse och färska hallon skulle jag hälla Braccetto d’Acqui i glaset. Båda vinerna kommer från Piemonte i Italien.

Tips på vin till Pavola-tårtan >>>

Tips på vin till cholkladmoussen >>>

 

Vinbuffé eller ett som passar till allt

När ni är många som äter tillsammans kan en vinbuffé vara trevligt. Duka med flera glas till varje gäst så kan alla själv välja vilket vin man vill dricka till vad.

Vill du ha ett vin som passar till allt finns det några vägar man kan välja. Det brukar sägas att champagne passar till det mesta och det ligger mycket i det. Välj gärna en brut dvs en som är torr men som har lite sötma för att matcha upp mot sötman som vi hittar i många av rätterna. Ett rött av druvan barbera från Italien med sin höga syra, fruktiga och mjuka stil tillsammans med en vit krispig riesling kommer fungera fint med det mesta på påskbordet.