Kan ett vin smaka en plats?
Har du hört begreppet terroir när man talar om vin? Det här är ett av de vanligaste begreppen i vinvärlden. Ordet kommer ursprungligen från terre som är franska och betyder land eller jord. Ett begrepp som används för att beskriva en karaktäristisk vinstil som är typisk för just den platsen. Vin som är svåra att kopiera.
Terroir omfattar flera faktorer som påverkar vinets karaktär. Klimat, jordmån, höjd som odlingen ligger på men kan också vara vilken lutning och riktning den har mot solen. Men främst handlar det om ursprung och tradition.
Det finns många viner som är typiska sin terroir men här är några exempel:
Barolo
Barolo är både ett område i Piemonte och en vinstil. Piemonte är ett kuperat område i norra Italien med alperna i norr och medelhavet i söder. Här är somrarna varma och torra, dimma är vanligt, särskilt på hösten. Det som präglar klimatet är stora skillnader i temperatur mellan dag och natt samt mellan årstiderna. Vinet görs av druvan nebbiolo som behöver många soltimmar för att mogna. De bästa vingårdslägena hittar vi därför på branta sluttningar i söderlägen. Allt för att få så många soltimmar som möjligt. Vinrankorna växer i en jordmån av kalk, sand och lera. Kalkhalten är hög och det gör att ph-värdet i marken är högt. De här är några faktorer som bidrar till barolos specifika vinstil.
Rias Baixas
Rias Baixas har ett typiskt atlantkustklimat. Soltimmarna är många och nederbörden hög. Varma somrar och regniga vintrar. I det här fuktiga klimatet växer druvan albariño i höga och luftiga pergolasystem allt för att minimera risk för röta och svampangrepp. De flesta vingårdslägena ligger på en höjd med omnejd av berg, hav och flod. Bästa lägena har en jordmån av stenig granit. Här får du ett av Spaniens bästa viner som är friska, intensivt fruktiga, hög syra och med en stålig, nästan saltig, mineralitet.
Saint Joseph
Här i norra Rhônedalen råder inlandsklimat med milda våta vintrar och varma torra somrar. Mistralvinden spelar en viktig roll i det här området då den för med sig torr och kall alpluft som torkar upp vinodlingarna efter kraftiga regn. Saint Joseph är norra Rhonedalens största region och de allra högst ansedda vingårdarna ligger i söder nära Mauves och Tournon. De allra bästa vinodlingarna är små och högt belägna. Här växer rankorna i en jordmån av granit på branta terrasserade sluttningar uppburna av stenmurar.
Druvsorten syrah som tronar i ensam majestät får i de här lägena och i jordmånen granit sin svala karaktäristiska aromatiska och kryddiga stil. Du hittar toner av vitpeppar, lagerblad, viol och rökt chark.