Läckra italienska viner
Den snobbigare vinvärlden såg länge på italienska vita viner med viss skepsis, vinerna
ansågs inte kunna tas på allvar på grund av att de ansågs sakna allt som gör ett vin
lagringsdugligt. Ganska så knäppt, eller hur? Alla viner behöver inte vara lagringsdugliga,
iallafall inte mer än säg max fem år, om det nu skulle vara så att man glömmer bort vinet i
en källare, kyl eller ett fack någonstans. Det finns hursom massor med läckert och välgjort
att botanisera bland när det kommer till vita italienska viner, oavsett om man önskar dricka
vinet nu eller lagra det.
Derthona La Colombera 2021, nr 92706, 199 kr/750 ml
Piemontesisk fruktextravaganza! Häll upp och njut av doft och smak med toner av nyuppskuren
fruktsallad med meloner, saftiga gula äpplen och päron som bryts av med timjanhonung. Läckert,
fruktigt och örtigt. Passar utmärkt till grillad fisk och om du ändå grillar så lägg på ett par
citronhalvor som kommer möta vinets mineralitet fint. Druvan heter timorasso och mognar fint i
norra Italien (vilket inte alla gröna druvor gör) som detta vin är ett utmärkt exempel på det.
DeAetna Bianco 2020, nr 92574, 179 kr/750 ml
Ett vin jag återkommit till ända sedan det lanserades 2020. Det är fruktigt och friskt, tänk
nektarinsorbet med citronmeliss en solig eftermiddag. Det består av tre olika druvor; 80%
carricante, 15% cataratto och 5% minnella, som alla är typiska för Sicilien. Catarratto dessutom är
Italiens mest planterade gröna druva. Avnjut den till rätter med grillad fisk, skaldjur eller ljust kött.
Även rätter som Cesarsallad, saffranspaella och fiskgryta passar mycket bra till.
Zenato Lugana Riserva 2018, nr 51962, 329 kr/750 ml
Ett vin som motsäger ALLA fördomar om italienska vita viner. Hög prislapp och så värd det!
Vinet görs enbart de år då frukten är exceptionell, bara en sådan sak. Familjen Zenato har
tillberkat vin nära Gardasjön sedan 1960 och är idag en av Venetos mest inflytesrika och
betydelsefulla producenter. Lugana Riserva har ljuvliga toner av gul stenfrukt, nyplockade örter och
fin, krispig mineralitet. Det är lagringsdugligt och utvecklas fint om man kan hålla sig från att öppna
det till en bättre middag.