Nu är gubben som bäst
Ingen sommar utan jordgubbar. Vid den här tiden är de som allra godast och som gjorda för desserter. Bjud på en söt avslutning med smak av semester.
Finns det en smak som symboliserar sommar så måtte det väl ändå vara jordgubbar? Med sin söta saftighet smakar de sol, semester och svunna barndomsdagar. De är goda att bara äta precis som de är, men kan också avnjutas med socker, mjölk, grädde eller glass. Ibland behövs det inte mycket mer än så.
Men kanske vill du bjuda på något extra efter maten? Så här års är jordgubbar en given ingrediens i desserter. Den lilla syran piggar upp fetare och krämigare ingredienser, samtidigt som den gör sig finfint till sötma. Ett plus är också att just jordgubbar tycks ge alla ett leende på läpparna.
Några smakkompisar kan dock vara bra att lägga på minnet. Tvärtom mot vad man skulle kunna tro framhäver till exempel citron jordgubbarnas sötma och ger smaken en extra skjuts. Det är också därför den lite förvånande kombinationen jordgubbar och syrlig balsamvinäger fungerar så bra.
Fläder och jordgubbar gifter sig på ett alldeles förnämligt vis. Testa bara det enkla receptet här intill, och du har en snudd på oförskämt lättlagad, men likväl läcker, dessert att servera sommaren lång.
Syltad ingefära i kombination med ett sött vitt dessertvin ger en förträfflig marinad – låt de små godingarna simma runt i den en stund innan inmundigandet. En liten örtkvist är också att rekommendera. Förslagsvis mynta, basilika eller citronmeliss. De passar alla perfekt till just jordgubbar. Liksom – hör och häpna – svart- och grönpeppar. Något för den lite djärvare att prova på.
Och lyckligtvis finns det tid att experimentera och leka sig fram med dessa röda raringar. För jordgubbssommaren är lång. Se till att ta vara på den – med eller utan socker.