Riesling -världens piggaste 588-åring?
Tysklands mest planterade gröna druva omnämns första gång i skrift år 1435.
Redan då var den känd för att mogna sent och ge viner med hög syra.
Genom århundraden efter det har det gjorts otaliga vinstilar på riesling, man gör allt från
snustorrt vin till exklusiva söta viner som produceras de år som klimatet tillåter att druvan
angrips av ädelröta. Riesling har också spritt sig över världen och odlas idag i de flesta
vinproducerande länder. Det finns mycket spännande att upptäcka från den så kallade Nya
världen, även om Tyskland och Österrike är ledande vad gäller just riesling.
Här i Sverige har rieslingviner varit mycket populära genom åren. Under 80- och 90-talet
buteljerades många rieslingviner i kulörta flaskor som var populära inredningsdetaljer,
gärna med en gerbera i. Som tur är, fokuserar man idag mer på vinet och inte buteljen.
Riesling är ett typiskt vårvin som passar ypperligt med primörer. Vår kärlek till det asiatiska
köket har också varit en bidragande faktor till att vi inte får nog av rieslingviner, de passar
nämligen ofta till mat som man kan tycka det är knepigt att hitta rätt vin till.
Riesling är också en av de druvor som verkligen kan ge uttryck för det fransmännen kallar
terroir, alltså den jordmån där druvan vuxit. Beroende på jordmånens sammansättning
samt klimat, vinmakarens arbetsmetoder och lagring, kan viner från druvor som vuxit ett
par meter från varann smaka helt olika.
Något alla välgjorda rieslingviner har gemensamt är att de är mycket lagringsdugliga.
Mogen riesling utvecklar ofta petroleumtoner, som ger vinet ytterligare komplexitet.