Har du provat svenskt vin?
Du har säkert hört talas eller läst om piwidruvor och kanske undrat vad det är för typ av druvor samt om och hur de skiljer sig från de mer traditionella, internationella varianterna? Idag reder vi ut begreppen kring dom, vilket kan vara intressant då just piwidruvor är de som odlas här i Sverige.
Varför heter de piwidruvor och vad är de för något?
Piwidruvor har fått sitt namn från tyskans ”pilzwiderstandsfähige rebsorten”, som bokstavligen betyder ”svampresistenta druvsorter”. Det är enkelt förklarat druvor av arten
Vinis vinifera skapade för att stå emot många sjukdomar och angrepp. I naturen händer det ofta att vindruvor korsas och ger upphov till nya sorter. Skillnaden med piwidruvor är att piwidruvor är framkorsade av druvor som har extra resistenta egenskaper.
Detta är viktigt i speciella klimat, som exempelvis i Sverige där klimatet hitintills inte tillåtit att vanliga, internationella druvsorter kan mogna såpass att det går att producera vin på dom. Inom europeisk vinproduktion har det, med några undantag, varit druvor av arten Vitis vinifera som är tillåtna. I Nordamerika och Asien däremot odlas däremot en del druvor av Vitis lambrusca. I Sverige gör man idag kvalitativa viner framförallt av sorten solaris.
Var odlas de?
Till en början odlades de främst i länder där det varit eller är svårt att få tillräckligt mogna druvor, men med den inställning och medvetenhet vi har idag till och om klimatet, är det fler som börjat odla druvorna eftersom de inte kräver kemiska bekämpningsmedel då det är fullt möjligt att odla druvor utan att behöva bespruta och utan att riskera att de möglar eller angrips av röta.
Piwidruvor odlas i dag i flera länder i Europa; Sverige, Tyskland, Italien, Schweiz, Tjeckien, Österrike och Spanien men även USA och Kanada där det blivit trendigt.
Hur smakar vin på piwidruvor?
Precis som vin gjort på andra druvor, kan vin gjort på piwi-druvor smaka på en mängd olika sätt, med olika smak- och dofttoner.
En god vän och skribentkollega till mig, Lena Särnholm, är piwi-ambassadris i Sverige. Jag ställde några frågor till henne om dessa, minst sagt intressanta druvor.
Hur tycker du piwidruvor generellt skiljer sig från andra druvor smakmässigt?
– De har en annan smakprofil som kan upplevas som mer distinkt och skarp och inte så klassisk. Men med den nya generationen piwi som korsas fram är smakerna mer bekanta och avrundade; här i Sverige sätts stort hopp till bland andra souvignier gris och de blå cabernet noir och pinot nova. För att slipa kanterna tycker jag personligen att det blir bättre när man blandar de blå druvorna eller ger till exempel solaris lite skalkontakt.
Hur ser framtiden ut för piwidruvor?
– Framtiden är ljus! Piwi är onekligen ett både miljö- och plånboksvänligt alternativ. Och nu när kända regioner som Champagne och Bordeaux börjar odla piwi blir det också lättare att få dem accepterade. Numera kan till exempel Jonathan Ducourt i Entre-Deux-Mers ta lika mycket betalt för sitt piwi-vin som för sina klassiska cuvéer.
Har du någon favoritdruva bland piwis?
– Det är alltid svårt att plocka ut en favorit; alla druvor har ju sin personlighet. Men johanniter tycker jag om, de får till den med bra balans i norra Italien. En duktig producent är Nicola Biasis på Vin de la Neu. Sedan tycker jag att svenskarna jobbar på bra med solaris, det känns som att man har börjat komma underfund med hur den ska vinifieras; tidigare kunde den lätt bli för grön och skarp med bitande syra.
Vill du läsa mer om piwidruvor, besök Piwi Internationals sajt.