Tre av de vanligaste druvorna
Idag tar vi en kort titt på tre av de vanligaste och mest kända blå druvorna; cabernet
sauvignon, pinot noir och tempranillo, var de växer och vad som karakteriserar
dom. Det går att skriva hela böcker om druvornas egenskaper, men idag skrapar vi
endast lätt på ytan till dessa druvgiganter.
Cabernet sauvignon – ”kungen av druvor”
Världens mest planterade (och kända) druva är resultatet av en spontan korsning mellan
den blå druvan cabernet franc och gröna sauvignon blanc. Den odlas överallt i vinvärlden
och trivs extra bra i varmare länder och lägen då den mognar sent. Cabernet sauvignon är
tjockskalig och då färgpigmenten sitter i skalet blir dess viner ofta mörka, åt purpurhållet
och kraftiga med tydliga tanniner. Viner på cabernet sauvignon är ganska lätta att känna
igen på att de doftar tydligt av svarta vinbär (cassis på franska). Vanligast är att cabernet
sauvignon ingår i en blend, exempelvis en av de mest berömda; Bordeauxblend som görs
världen över, men även i så kallade ”super tuscans” från Toskana som består av
sangiovese och cabernet sauvignon.
Pinot noir – ”den bortskämde prinsen”
Efter att karaktärerna i den kända vinfilmen ”Sideways” proklamerade sin förkärlek för
druvan pinot noir, sköt dess populäritet i höjden som aldrig förr. Pinot noir är förmodligen
den mest svårodlade och krävande druvan av dom alla, men när den trivs ger den
fantastiska viner som mognar mycket fint. Druvan har tunt skal och är inte förtjust i värme,
den hittas därför i vinvärldens svalare klimat, men det får inte vara för regnigt för då kan
den börja mögla. Pinot noir är druvan i Bourgogne, när man talar om ”röd bourgogne” är
det alltså pinot noir man menar. Blandas i princip aldrig. I Italien heter druvan pinot nero, i
Tyskland spätburgunder, och i Österrike blau burgunder. Vanliga toner i pinot noir-viner är
jordgubbar, körsbär och kryddor. Mogna viner kan utveckla fantastiska aromer och smaker
som läder, kaffe och tryffel.
Tempranillo – ”den spanska klassikern”
Sverige och svenskarnas kärlekshistoria med spanska druvan tempranillo är lång, ända
sedan de första charterresorna började gå till Spanien. Tempranillo odlas inte bara i
Spanien, där den går under ett gäng olika namn, är stjärnan i Rioja (ingår oftast i
blandningar med garnacha, mazuelo och graciano) och Ribera del Duero, utan odlas även
lite varstans i vinvärlden. Extra bra trivs den i områden med heta dagar och kalla nätter
och ger viner med oerhörd lagringspotential. Eftersom traditionella viner på tempranillo
lagras på fat av amerikansk vitek som ger kraftiga toner av vanillin, har druvans egen
karaktär inte riktigt lyst igenom, något som yngre generationer vinmakare tagit fasta på
och därför gjort moderna, fruktiga tempranilloviner som låter druvan få mer utrymme för
sina friska toner av grönska och läder.