Vad är det för skillnad på röd Zinfandel och vit Zinfandel?

Både röd och vit Zinfandel är gjorda av samma druvsort. Skillnaden ligger i hur druvorna odlas, när de plockas och hur de bearbetas på vingården.

Vit Zinfandel har en mer rosa färg, vanligtvis väldigt ljus, men aldrig utan helt utan någon rosa nyans. Vingårdar som är avsedda för vit Zinfandel odlas i mycket fruktbara områden och varmare klimat, med stora och produktiva vinstockar. Den tidiga skörden ger druvor som är fasta, ljusa i färg och har en hög halt av fruktsyror som bidrar till krispighet i vinet.

Druvorna för röd Zinfandel, å andra sidan, tillåts bli mycket mognare. Röd Zinfandeldruva skördas mer intensivt och cirka 3 -4 veckor senare än den vita. Ibland är frukten så mogen och söt vilket bidrar till att vinet har en liten mängs restsocker, vilket hjälper till att utjämna de höga alkoholerna.

Vid vinframställning av vit Zinfandel består det första steget av att saften pressas ut, före jäsning. Den pressade juicen har en lätt rosa färg eftersom endast en liten mängs röda pigment frigörs från skalet under pressningen. Med den röda Zinfandeln, jäser man hela druvan, till och med skalet, och pressningen sker efter att jästjäsningen är klar. Enzymer som skapas jästjäsning mjukar upp skalet på druvan och frigör de röda pigmenten i vinet som skapas.

Då vit Zinfandel är betydligt lättare att framställa har den ett mycket lägre pris en röd Zinfandel. Båda röd och vit Zin är rödvinsdruvor. Vit Zinfandel är alltså inte ett vitt vin överhuvudtaget utan ett rosévin som framställs med hjälp av skalkontakt från den blåa druvan.