Vad är ett “torrt” vin?
Det är vanligt att inte veta vad ett ”torrt vin” är, då det finns en uppsjö av olika vinsorter. Det är dock ett vanligt begrepp inom vin-terminologin som ofta kan användas fel då man ofta relaterar begreppet till dess sensoriska egenskaper som finns i vin.
Ett torrt vin är helt enkelt ett vin som inte har något restsocker, vilket betyder att det inte är sött. När druvjuice omvandlas till vin, produceras alkohol i jäsningsprocessen eftersom jäst äter sockret som finns i juicen. I många viner stoppar vinmakaren jäsningsprocessen innan jästen hinner äta upp allt socker, vilket gör vinet sött. Detta kallas för restsocker. För att göra vinet torrt, kommer vinmakaren istället att låta jäsningsprocessen avslutas helt. Inget restsocker, ingen sötma; vinet blir torrt. I torra viner tillåts sockermängden vara högst 12 gram per liter.
Tips! Blanda inte ihop avsaknadet av sötma med ett mindre fruktigt vin. I ett torrt vin kommer du fortfarande att smaka frukt, men inte lika mycket sötma.
Vilka viner är “torra”?
Du kan hitta båda söta och torra viner av både röda och vita vinsorter. Oavsett vad du föredrar; så bör du hitta ett vin som du gillar.
För rödvinsälskare är Carbernet Sauvignong, Pinot Noir, Syrah, Merlot och Malbec exempel på torra viner. Dessa viner är antingen utan druvsocker eller tillsatt med ytterst liten mängd. Passar dig som inte gillar söta viner. Gillar du däremot mer sötare röda viner är Port ditt bästa alternativ, ett sött starkvin från norra Portugal.
När det kommer till vita torra viner, rekommenderar vi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, and Chardonnay. Om du föredrar något lite mer sötare, men inte lika sött som ett dessert vin, kommer ett glas Riesling göra susen. Om du verkligen vill ha ett sött vin ligger Mosacto och White Port längst upp på skalan av sötma.