Välj rätt pastasort
Tillsammans med ris och potatis är pasta en av de absolut vanligaste baskolhydraterna i en maträtt. Genom att tillsätta olika ingredienser kan man få fram helt olika rätter med allt från spagetti med köttfärssås till en skaldjurspasta med musslor.
Det finns såklart inte ”fel sorts” pasta. Alla sorters pasta smakar ljuvligt oavsett om du gör en napolitana eller en carbonara. Eftersom de olika pastasorterna har lite olika egenskaper kan man dock argumentera att det åtminstone finns ”rätt sorts” pasta.
Lång pasta:
Smal pasta
Långa och smala pastasorter som till exempel spagetti, spagettini eller capellini (änglahår) passar bra till finfördelade såser som inte är för rinniga, till exempel bolognese eller carbonara. Dessutom passar den här sortens pasta bra till fisk och skaldjur som till exempel en frutti di mare.
Platt pasta
Platt och lång pasta är till exempel tagliatelle, pappardelle eller fettuccine.
I princip gäller samma sak här som för den smala pastan. Det gäller att ha sås som fördelar sig jämnt i pastan men inte är för rinnig så att den rinner av pastan. Alla gräddbaserade såser eller såser som till exempel pesto passar utmärkt till den här typen av pasta.
Kort pasta:
Rörformad pasta
Rörformad pasta kommer i lite olika utseende och storlekar och passar därför till lite olika sorters pastarätter.
De större varianterna som till exempel rigatoni och mezze maniche passar bra till tjocka såser med stora bitar av kött eller grönsaker. De mindre varianterna som penne passar bra i sallader eller med släta såser som till exempel tomatsås eller ostsås.
Släta såser passar utmärkt till räfflad pasta eftersom såsen fastnar i skårorna och ger dig en komplett smakkombination vid varje tugga.
Skruvad pasta
Till skruvad pasta passar det utmärkt med släta såser eller såser som utan mycket textur som till exempel pesto. Såsen kommer att fastna i skruvarna och du får mycket smaker i varje liten bit pasta.