Vinerna från världens fjärde största vinland – USA
Amerikanska viner har en relativ ung historia som är rotad i både europeiska traditioner och en pionjäranda som speglar landets kulturella mångfald. New Yorks vinregioner sträcker sig från soliga Kalifornien till de mer svala regionerna Oregon, Washington och New York. Det här gör att USA erbjuder en bred palett av smaker och stilar.
Kalifornien
När man talar om amerikanska viner är det omöjligt att inte börja med Kalifornien, som står för cirka 85 procent av den totala produktionen. Här odlas en mängd olika druvsorter, men de viktigaste och mest dominerande är cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, merlot och zinfandel.
Napa Valley och Sonoma är de mest kända områdena, där druvor som Cabernet Sauvignon och Chardonnay regerar. Cabernet sauvignon är kanske den mest ikoniska av alla druvor i Kalifornien, särskilt i Napa Valley. Klimatet och jordmånen skapar förutsättningar för några av världens mest eftertraktade röda viner. Druvan ger kraftfulla, tanninrika viner med toner av svarta vinbär, tobak och ceder, och har en struktur som gör att vinerna både klarar och mår bra av lagring. Även druvan merlot är vanlig i Napa Valley.
Sonoma är känt för den svala dimman som rullar in från San Pablo Bay. I dalgångarna dröjer sig den fuktgivande dimman kvar och skapar ett optimalt klimat för de druvsorter som kräver mer bördig jordmån med långa säsonger. Det här ger allt från eleganta viner av pinot noir till krispiga vita viner av sauvignon blanc.
Oregon och Washington
Oregon och Washington har ett svalare klimat som passar druvor som Pinot Noir och Riesling. Oregon är särskilt känt för sin pinot noir, som ofta är mer elegant och subtil än dess kaliforniska motsvarigheter, med smaknoter av röda bär, örter och en viss jordighet.
Washington är mer känt för riesling och en blandning av olika blå druvor för de röda vinerna. Främst handlar det om druvsorter från gamla världen som här får en helt egen karaktär på grund av det anorlunda klimatet och jordmånen. Regionen har ett varierat klimat med varma dagar och kalla nätter, vilket bidrar till druvornas smakprofil med harmonisk balans mellan syra och sötma och utpräglade fruktaromer.
New York
New York har blivit en spännande destination för vinälskare, med en växande vinindustri som sträcker sig från Finger Lakes till Long Island.
Den största delen av vinodlingarna i New York state finns i Finger Lakes. Regionen är främst känt för riesling, chardonnay och mousserande. Det unika mikroklimatet och de många sjöarna bidrar till att temperaturen hålls tillräckligt hög för att druvorna ska mogna optimalt.
Long Island har också etablerat sig som en viktig vinregion med en mångfald av druvor, bland annat Cabernet Franc och Merlot. Här är växtsäsongen cirka tre veckor längre vilket gör att de blå druvorna når full mognad.
Konsten att skapa vin
Vineriutvecklingen i USA har präglats av innovation och en entreprenörsanda. Många vinerier i t ex Napa och Sonoma började som små familjeföretag men har vuxit till internationella kraftpaket. Tekniken för vinproduktion är hög och många amerikanska vinerier är ledande inom hållbar vinodling och vinframställning.
Vägen från druva till flaska är en process fylld med tradition och innovation. Moderna vinerier använder ofta en kombination av traditionella och moderna tekniker. Vissa vinerier använder t ex gravitationsbaserade system som minskar behovet av pumpar och minimerar risken för kraftig macerationen vilket kan leda till obalanserat vin. Annan teknik som temperaturkontrollerade ståltankar används för att behålla fräschör och fruktighet i vita viner som sauvignon blanc och riesling.
Från Gamla Världen till Nya
Trots att den amerikanska vinindustrin är ung jämfört med europeiska standarder, finns det en stark respekt för gamla världens traditioner. Många vinmakare har studerat i Frankrike, Italien eller Spanien och tagit med sig kunskap som de nu anpassar till amerikanska förhållanden. Detta har lett till en stilistisk mångfald i amerikanska viner – från Bordeaux-liknande blandningar till Rhône-inspirerade syrah-viner.
Judgment of Paris: När Amerika besegrade Frankrike
År 1976 förändrades vinvärlden för alltid vid en blindprovning i Paris, känd som “Judgment of Paris”. En handfull amerikanska viner, inklusive en Chardonnay från Chateau Montelena och en Cabernet Sauvignon från Stag’s Leap Wine Cellars, ställdes mot de bästa franska vinerna. Till allas förvåning vann de amerikanska vinerna i både röd- och vitvinskategorin, vilket satte Kalifornien på vinkartan och visade att amerikanska viner kunde mäta sig med, och i vissa fall till och med överträffa, de mest ansedda vinerna i världen.