Asiatiska kycklingspett med sataysås
30 min + 30 min marinering 4 portionerKycklingspett är typisk gatumat i Asien. Det här receptet är det perfekta fredagsspettet.
Ingredienser
cirka 500 g kycklingfilé
1 citrongräs
3 cm ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 chilifrukt, finhackad
1 msk honung
1 msk soja
2 msk olja
1/2 lime
kokos
purjolök eller salladslök, finskuren
Jordnötssås:
2 msk jordnötssmör, “chunky” (med bitar)
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 msk strösocker
cirka 1 dl vatten
1/2 chili, finhackad
Att äta till:
jasminris
Gör så här
1. Skölj kycklingen och skär den i kuber, cirka 3 centimeter. Dra bort det yttersta höljet på citrongräset, banka stjälken med änden på knivhandtaget och strimla riktigt fint. Blanda citrongräs, ingefära, vitlök och chili med honung, soja, olja och lime.
2. Lägg ned kycklingen och massera in marinaden ordentligt med händerna (tvätta dig noga efteråt). Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Ju längre tid desto mer smak, rör om då och då så att marinaden kommer åt överallt.
3. Gör såsen: Smält jordnötssmöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt soja, risvinäger, sesamolja, socker, vatten och chili och rör ihop till en sås. Låt koka ihop lite, späd eventuellt med mer vatten om den verkar för tjock. Ställ åt sidan.
4. Skaka av överflödig marinad från kycklingbitarna och trä upp på spett. Grilla eller stek tills köttet är helt genomstekt. Provskär i en bit så att saften är genomskinlig och inte rosa.
5. Fördela spetten på tallrikar. Värm såsen om det behövs och ringla den över spetten. Strö på kokos och sallads- eller purjolök. Jasminris är gott till.