Boef Bourguignon
1,5 tim 6 portionerFransk kokkonst har gett oss några av världens godaste rätter. Här en Boef Bourguignon; en mustig vinkokt gryta med vitlök, färsk timjan och rotfrukter, som toppas med svamp, lök och bacon.
Ingredienser
1 kg högrev av nöt
smör och rapsolja
2 morötter
50 g rotselleri
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 dl rödvin
7 dl vatten
2 msk konc. kalvfond
3–4 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
salt och peppar
100 g bacon
100 g färska champinjoner
10–15 steklökar
körsbärstomater
bladpersilja
Gör så här
1. Skär köttet i tärningar med 2–3 centimeters sida. Skala och skär morot och rotselleri i bitar och hacka de gula lökarna. Strimla baconskivorna och skala steklökarna. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja i stekgryta. Tillsätt morot, rotselleri, hackad gul lök och pressad vitlök.
2. Häll i vin, vatten och fond. Krydda med timjan, lagerblad och tomatpuré. Koka upp och sjud under lock i 1 timme.
3. Stek bacon, champinjoner och lök i lika delar smör och rapsolja. Red grytan med majsstärkelse löst i vatten och smaka av med salt och peppar. Vänd ned bacon, svamp och lök. Sjud ytterligare 10 minuter. Garnera med persilja och tomat.