Boef Bourguignon

1,5 tim 6 portioner

Fransk kokkonst har gett oss några av världens godaste rätter. Här en Boef Bourguignon; en mustig vinkokt gryta med vitlök, färsk timjan och rotfrukter, som toppas med svamp, lök och bacon.

Ingredienser

1 kg högrev av nöt

smör och rapsolja

2 morötter

50 g rotselleri

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

3 dl rödvin

7 dl vatten

2 msk konc. kalvfond

3–4 kvistar färsk timjan

1 lagerblad

2 msk tomatpuré

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

salt och peppar

100 g bacon

100 g färska champinjoner

10–15 steklökar

körsbärstomater

bladpersilja

Gör så här

1. Skär köttet i tärningar med 2–3 centimeters sida. Skala och skär morot och rotselleri i bitar och hacka de gula lökarna. Strimla baconskivorna och skala steklökarna. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja i stekgryta. Tillsätt morot, rotselleri, hackad gul lök och pressad vitlök.

2. Häll i vin, vatten och fond. Krydda med timjan, lagerblad och tomatpuré. Koka upp och sjud under lock i 1 timme.

3. Stek bacon, champinjoner och lök i lika delar smör och rapsolja. Red grytan med majsstärkelse löst i vatten och smaka av med salt och peppar. Vänd ned bacon, svamp och lök. Sjud ytterligare 10 minuter. Garnera med persilja och tomat.