Fläskkorv med tryffelpotatismos och peperonata
2 tim (30 min aktiv) 4 portionerHusmanskost behöver inte bara vara vardagsmat utan med rätt ingredienser kan det bli hur lyxigt som helst. Det här receptet på fläskkorv och potatismos smaksatt med tryffel är den perfekta lyxlunchen. Vanligtvis ska man helst använda riktig tryffel och inte tryffelolja (som egentligen inte ens innehåller tryffel) men eftersom tryffelns smak inte är värmebeständig och den ska röras ner i moset så använder vi vittryffelolja. Till det serverar vi en otroligt god peperonata, den ska dock puttra i ca 90 minuter så se till att börja i tid.
Ingredienser
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
1 gul lök (skivad)
2 röda paprikor
1 gul paprika (skivad på längden i ca 1cm breda skivor)
1 dl krossade tomater (från konserv)
1 kvist basilika eller oregano
1 msk vitvins- eller rödvinsvinäger
Salt
4 st fläskkorvar av bra kvalitet (föredrar du någon annan korv så är det bara byta)
Riven parmesan (valfritt)
400 g mandelpotatis
25 g smör
1 dl mjölk
1 tsk tryffelolja (smaka av lite i taget om du vill ha mer eller mindre tryffelolja)
0,75 tsk salt
Gör så här
- Använd en gryta eller en kastrull och stek vitlöken på medelvärme i hälften av olivoljan tills vitlöken är gyllenbrun. Öka till medelhög temperatur och stek löken i cirka 3 till 4 minuter. Tillsätt paprikan, rör då och då, och låt puttra i 20 minuter.
- Tillsätt basilikan/oreganon och tomaten och sjud allting på låg värme i 1 timme.
- Under tiden kokar du mandelpotatis tills den är mjuk i lättsaltat vatten.
- Vispa potatisen och smöret med en elvisp, späd med mjölk. Smaka av med tryffelolja och salt.
- Stek korven i en stekpanna.
- Plocka ut basilikan/oreganon ur peperonatan, tillsätt vinägern och smaka av med salt.
- Servera med riven parmesan ovanpå moset.