Fransk gryta med lök och grönsaker

1,5 tim 4 portioner

Mustig fransk köttgryta med massor av lök och grönsaker samt vin och buljong är en rätt som sticker ut.

Ingredienser

800 g benfri högrev eller annat framdelskött av nöt eller älg

smör och rapsolja

2 morötter

1 bit rotselleri

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

3 dl rödvin

5 dl buljong från kalvfond

1/2 tsk timjan

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

100 g bacon

100 g färska champinjoner

1 dl syltlök

salt och peppar

 

Att äta till:

potatismos

baguette

persilja

Gör så här

1. Skär köttet i bitar med 3 centimeters sida. Skala och skiva morötterna, skär rotsellerin i mindre bitar och hacka de gula lökarna.

2. Bryn köttet i en gryta i lika delar smör och rapsolja och låt det får färg. Tillsätt morot, rotselleri och hackad gul lök. Pressa över vitlök, pudra med vetemjöl och tillsätt vin och buljong. Krydda med timjan, lagerblad och tomatpuré. Salta, peppra och sjud under lock i minst 1 timme så köttet blir ordentligt mört.

3. Strimla baconen, skiva svampen, skölj syltlöken i durkslag och stek allt ett par minuter med smör. Vänd ned i grytan. Salta och peppra. Servera grytan med potatismos och baguette. Garnera med persilja.