Fransk lök- och potatissoppa
30 min 4 portionerFransk lök- och potatissoppa med krispiga vitlökskrutonger, ett värmande recept.
Ingredienser
6 potatisar av fast sort
1/2 purjolök
3–4 salladslökar
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong i pulverform
2 dl grädde
1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör
3–4 kvistar färsk timjan
salt och peppar
Att äta till:
vitt matbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Gör så här
1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjo- och salladslök. Skär potatisarna i centimeterstora bitar och strimla lökarna.
2. Fräs potatis och lök med smör i en rymlig kastrull i ett par minuter. Bitarna ska inte få färg utan bara ”klarna” i fettet. Slå i vatten och tillsätt grönsaksbuljong. Låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta utan lock i 10 minuter.
3. Rör samman vetemjöl och rumstempererat smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp grädden. Tillsätt timjan, rör varsamt ned den kokande grädden och låt allt koka upp. Klicka i mjölredningen och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Värm ugnen till 200 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär resten i sockerbitsstora bitar. Lägg i plastpåse, häll i olja och pressa ned vitlök. Ruska påsen så att det blandas. Lägg på ett ugnsfast fat och rosta dem i ugnen. De ska få färg men inte bli brända.
5. Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och servera krutongerna i en skål för sig.