Frasig pizza med lufttorkad skinka

45 min 4 portioner

En snabb och frasig pizza toppad med lufttorkad skinka, oliver, mozzarella och färsk basilika. Passar såväl som förrätt, huvudrätt eller bara som tilltugg.

Ingredienser

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1/2 pkt jäst

1 1/2 msk olivolja

1 krm salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

4 msk konc. tomatpuré

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk oregano

1 krm svartpeppar

1 msk olivolja

3 msk vatten

 

Till fyllning:

250 g mozzarella (2 påsar)

6 tomater

150 g lufttorkad skinka

1 dl svarta oliver

1 kruka färsk basilika

blandade blad (förslagsvis ruccola)

Gör så här

1. Lös jästen i 1 1/2 dl fingervarmt vatten i en skål. Tillsätt olja, salt och 4 dl vetemjöl. En halv deciliter vetemjöl sparas till utbakningen. Jäs degen i 30 minuter under handduk.

2. Blanda tomatpuré, riven vitlök, hackad oregano, peppar, olja och vatten till en sås med stark smak

3. Arbeta upp degen med det sparade mjölet. Kavla ut 4 pizzor på mjölad arbetsbänk. Lägg degbottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Bred på tunt med tomatsås men lämna kanterna fria. Fortsätt med tunna skivor mozzarella, skivad tomat och oliver.

Grädda pizzorna mitt i ugnen på 275 grader i 4-5 minuter. Toppa de färdiga pizzorna med skinka, basilika och blad.