Frikadeller i tomatsås

45 min 4

Få rätter har så romantiska associationer som en äkta Lady & Lufsen-middag med smakrika frikadeller i tomatsås och pasta. Perfekt för en date tillsammans med glas fylligt och smakrikt rödvin.

Låt gärna tomatsåsen puttra i minst 2 timmar för att få den där extra djupa och söta smaken. Då kan du dessutom skippa honungen.

Wineguide önskar er en “bella notte”.

Ingredienser

Frikadeller:

1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl grädde

250 g fläskfärs

250 g kalvfärs

1 ägg

1 gul lök

salt

nymalen svartpeppar

 

Tomatsås:

olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 selleristjälk, strimlad

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 burk cocktailtomater, à 400 g

1 dl rött vin

1 lagerblad

1/2 tsk kanel

1/2 tsk chiliflakes

1 tsk honung (om den ska puttra mindre än 2 timmar)

 

Tillbehör:

spagetti (såklart)

Gör så här

1. Låt ströbrödet svälla i grädden i 10 minuter. Blanda med de båda sorternas färs och ägg. Riv ner halva löken, salta och peppra. Blanda väl. Fukta händerna och forma till ganska stora bullar.

2. Hacka andra halvan av löken. Mjukstek i olja i panna. Tillsätt vitlök och selleri, stek några minuter till. Häll på tomaterna tillsammans med vinet och rör om. Krydda med lagerblad, kanel, chiliflakes, ev. honung, salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter men helst så länge som möjligt. Lägg ned köttbullarna och låt dem koka med sakta under lock i 10 minuter. Garnera med selleriblad.

Tips: Du kan bryna bullarna lätt i stekpanna innan du lägger dem i såsen för en fastare konsistens.