Galette med tomat, vitlök och örter

60 min 4-6 portioner

Fransk galette med rostade tomater, krämig färskostfyllning som doftar av vitlök och örter. Perfekt till buffébordet eller brunchen.

Ingredienser

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

125 g smör, kylskåpskallt i kuber

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad körvel

1 tsk rosmarin

½ dl crèmefraiche och yoghurt

2 tsk citronjuice

Ev 1-2 msk iskallt vatten

4-5 tomater

2 tsk salt

125 g färskost med vitlök och örter

1 msk olivolja

Svartpeppar

1 ägg, uppvispat

 

 

Gör så här

Nyp ihop mjöl, torkade örter, salt och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Blanda i crèmefraiche eller yoghurt, citronjuice till en deg. Tillsätt ev även vatten om det behövs för att degen ska gå ihop helt. Låt vila 30 min i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg tomatskivorna på hushållspapper och salta lätt. Låt dra i 15 min. Torka sedan tomaterna med lätt tryck för att dra ur vätska så får du en krispig galette.

Kavla ut pajdegen till en cirka 3 mm tjock cirkel på ett bakplåtspapper. Bred ut färskosten cirka 5 cm från kanten. Lägg ut tomaterna i ett fint mönster på färskosten (även tomaterna ska vara 5 cm från kanten). Vik upp pajdegskanterna mot tomaterna. Ringla över olivolja och dra några drag med pepparkvarnen.  Pensla kanterna med uppvispat ägg.

Grädda i ca 20-30 minuter till galetten fått fin färg. Låt svalna något innan den serveras.