Gambas – räkor i chili och vitlök
15 min 4 portionerVem har egentligen sagt att man behöver potatis, pasta eller ris till varje rätt? Den spanska klassikern gambas al ajillo serveras bäst med en halv limpa bröd som du kan doppa i den härliga, oljiga såsen. Det här är en av mina absoluta favoritförrätter och jag brukar ofta ställa ut hela gjutjärnspannan på bordet så alla själva får ta för sig.
Ingredienser
500g stora skalade räkor
Salt
1 dl olivolja
1 tsk chiliflakes
1 tsk paprikapulver
5 vitlökslyftor
2 msk torr sherry (eller torrt vitt vin men helst sherry)
Citronjuice från en halv citron
1 dl finhackad persilja
Gör så här
- Torka av och salta räkorna. Ställ åt sidan.
- Hetta upp olivolja på mediumvärme. Häll i chiliflakes och den skivade vitlöken. Löken ska börja bli gyllenbrun men absolut inte mer än så (cirka 1 minut).
- Lägg i räkor och paprikapulver. Stek tills räkorna börjar ”krulla” ihop sig men fortfarande inte är helt genomstekta.
- Häll i sherry och citronjuice och låt det koka upp snabbt innan du tar av stekpannan från spisen.
- Toppa med persilja och servera med bröd.