Grillade kotletter på italienskt vis

40 min 4 portioner

Även om det kan kännas mer praktiskt att köpa kotletter utan ben är det ingenting vi rekommenderar. Benet gör köttet mört och bidrar dessutom med massa goda smaker. Vill du servera köttet utan ben kan du ta bort det efteråt.

Först en stund i marinad, sedan ett par minuter på het grill och till sist ned i pannan med sås och allt. Det italienska sättet att grilla ger garanterat möra kotletter.

Ingredienser

4 fläskkotletter (med ben)

 

Till marinaden:

2 msk rapsolja

1 msk mörk balsamvinäger

1 tsk grovmald svartpeppar

 

Till såsen:

8 stora tomater

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin

1 dl vatten

färsk basilika

salt och peppar

 

Att äta till:

nykokt pasta

blandade salladsblad

Gör så här

1. Blanda marinaden och pensla den på kotletterna. Låt dra i 15 minuter.

2. Hacka tomaterna grovt. Hetta upp en stor gryta, tillsätt en matsked olivolja och vänd ned tomathacket. Vänd runt och tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, rödvin och vatten. Låt fräsa ihop en stund och sedan sjuda i 15 minuter.

3. Grilla kotletterna ganska hårt, cirka 3 minuter per sida. Lägg över i vid panna, täck dem med grovt hackad basilika och sila över tomatsåsen. Bräsera, det vill säga låt dem sjuda sakta under lock, i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och blandade salladsblad.