Hemlagad rostbiff med rostade rotsaker

2 tim 4 portioner

Saftig rostbiff med en smaklig sås och nyrostade rotsaker. Det är lätt att falla för frestelsen och köpa färdigstekt rostbiff, men har man tid är den hemlagade så mycket godare.

Ingredienser

6 potatisar av fast sort

1 kålrotshuvud

4 morötter

100 g schalottenlökar

1 msk rosmarin

salt och peppar

rapsolja

 

Till skyn:

1 msk smör

1 liten gul lök

1 dl persilja

3 dl vatten

1 dl portvin

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk soja

Gör så här

1. Putsa, krydda och stek köttet i ugnen på 150 grader till kärntemperaturen är 56-60 grader. Vänta minst 25 minuter innan det skivas upp.

2. Skala och dela rotsaker och lök i bitar. Sprid ut allt på ugnsfast fat, ringla över olja och krydda med rosmarin, salt och peppar. Stek 20-25 minuter i ugnen på 175 grader efter det att rostbiffen är klar.

3. Fräs hackad gul lök och persiljestjälkar med smör i en kastrull. Tillsätt vatten, portvin och fond. Koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Färga med soja, salta, peppra och sila. Skär köttet i tunna skivor och servera det ljummet med varm sås och nyrostade rotsaker.