Het thaisallad med räkor och jordnötter

20 min 4 portioner

Thailändsk mat är känd för sina spretiga men samtidigt välbalanserade rätter. Det gäller även i den här rätten och den här salladen är både syrlig, stark och salt på samma gång.

Ingredienser

1 grön omogen papaya (finns i asiatiska butiker)

eller cirka 600 g vitkål

3 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor hackad el riven

2 tsk sesamolja

250 g skalade räkor

1–2 röda chilifrukter, urkärnade

1 1/2 msk råsocker

1–2 limefrukter

4 tsk fisksås

1/2 dl torrostade jordnötter, grovhackade

färsk koriander

Gör så här

1. Skala och riv ingefära och 1 klyfta vitlök och blanda med sesamolja. Gnid in räkorna med blandningen och låt stå och dra medan du gör resten.

2. Skala papayan och riv den grovt, alternativt strimla eller hyvla vitkålen fint.

3. Finhacka chili och resten av vitlöken, blanda med socker, limesaft och fisksås. Blanda dressingen med papayan och krama in den ordentligt med händerna.

4. Blanda ned räkorna. Smaka av med eventuellt mer limesaft eller fisksås. Strö över hackade jordnötter och garnera med färsk koriander och eventuellt några cocktailtomater.