Höstig pizza med fikon och två sorters ost

30 min + 1 timme jäsning 4 portioner

Pizza och vin har en sak gemensamt som är ganska intressant. Beroende på vilken sort det är passar det i väldigt många olika sammanhang. Den här pizzan med fikon, salami, parmesan och gorgonzola passar till exempel väldigt bra som lyxig bjudpizza när du har främmande.

Ingredienser

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

6 dl vetemjöl special

 

Topping:

2–3 färska fikon

200 g gorgonzola

1 dl valnötter

35 g valfri salami

25 g finbladig ruccola

2 dl crème fraiche

1 1/2 dl riven parmesanost

 

Garnering:

kryddgrönt

Gör så här

1. Smula ned jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen löses upp. Tillsätt salt, mjöl och olivolja, arbeta samman till en deg. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i cirka 1 timme

2. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en stor pizza, som täcker en långpanna som är 30×40 centimeter. Placera pizzabottnen på en bakplåtspappersklädd långpanna.

3. Blanda samman crème fraiche med riven parmesansost och bred ut på bottnen. Klicka ut gorgonzolaosten här och var.

4. Grädda pizzan strax under ugnens mitt på 225 grader i cirka 18–20 minuter.

5. Grovhacka valnötterna. Klyfta fikonen, dela salamiskivorna och ansa ruccolan. Tag ut pizzan och fördela salami, fikonklyftor, valnötter och ruccolan. Toppa med kryddgrönt.