Huevos rancheros – Mexikansk brunch
15 min 6 portionerFrukostkulturen ser lite olika ut i olika länder. I Mexico äter man ofta något som heter huevos rancheros, en chilikryddad salsa med ägg och lime som verkligen ger en extra kick i rumpan en trött helgmorgon.
Ingredienser
1 torkad chili (gärna chipotle, ancho eller en annan rökt chili)
1 liten gul lök (tunt skivad)
4 vitlöksklyftor (tunt skivade)
1 tsk chilikrydda
0,5 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
0,5 dl färsk koriander + lite extra för topping
1 msk soja
1 tsk limejuice
12 tortillas (2 per person)
12 ägg (2 per person)
Valfri ost för servering (förslagsvis riven cheddar)
Förkokta svarta bönor för topping (valfritt)
Gör så här
- Ta bort stammen och fröna från den torkade chilin. Placera chilin på en tallrik och kör på hög värme i mikrovågsugnen i cirka 15 sekunder. Använd en sax för att klippa chilin i tunna remsor.
- Stek lök och vitlök i en kastrull på medium-hög värme med lite olja tills de blir mjuka och börjar bli gyllene. Tillsätt chilin och oreganon och fortsätt steka i 15 sekunder innan du häller över de krossade tomaterna. Låt allting sjuda tillsammans i cirka 10 minuter.
- Mixa allting med en stavmixer eller i en matberedare tills du får en mjuk puré. Blanda ner koriander, limejuice och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Häll ner en generös mängd olja i en stekpanna och stek alla tortillabröd på mediumvärme i cirka 15 sekunder på varje sida. De ska få lite krisp men samtidigt fortfarande vara böjbara. Täck de färdigstekta bröden med en kökshandduk eller folie så att de håller sig varma.
- När tortillabröden är klara är det dags för äggen. Öka värmen på spisen lite och tillsätt mer olja om du behöver. Stek genom att ösa oljan över äggvitan med en sked.
- För servering. Placera 2 tortillabröd på en tallrik, häll på salsan och lägg sedan på ägget. Servera gärna med lite förkoka bönor, ost, avokado, koriander och limeklyftor.