Italiensk bowl med köttbullar och tomat

45 min 6 hungriga personer

Urgoda köttbullar med italienska smaker i en mustig tomatsoppa med pasta. Du toppar med din godaste pesto och så mycket parmesan du mäktar med. 

Ingredienser

Köttbullarna

350 gram nötfärs

350 gram fläskfärs

350 gram salsicciafärs

1 liten gullök, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

1 dl fint strimlad basilika

Skalet från en ekologisk citron

1 ägg

1,5 dl riven parmesan

1 dl ströbröd

Salt och peppar

Soppan

2 msk olivolja

1 stor gul lök, finhackad

1 msk finhackad rosmarin, färsk

1 msk finhackad timjan, färsk

(1 msk färsk ört kan bytas ut mot 1 tsk torkad)

2 st röd paprika, finhackade

1 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor, finhackade

5 dl passerade tomater

5 dl  finkrossade tomater

7 dl oxbuljong, obs ej koncentrerad

Skalet av ½ ekologisk citron

200 gram minipasta

6-8 dl färsk babyspenat

1 dl finriven parmesan, plus till servering

1 dl av din favoritpesto

Salt och peppar

 

Gör så här

Blanda färsen i en skål med riven lök och vitlök, basilika, citronskal, ägg, ost, ströbröd och två generösa nypor salt.

Forma färsen till golfbollstora köttbullar.

Hetta upp en djup panna på medelvärme.

Stek köttbullarna i olivolja tills de fått fin färg. De behöver inte vara helt genomstekta, de kan koka färdigt i soppan.

Lägg köttbullarna åt sidan.

Stek långsamt lök, rosmarin, timjan och paprika mjuka i fettet från köttbullarna. Brukar ta ca 5-7 minuter.

Tillsätt tomatpasta och vitlök, puttra i 2 minuter.

Tillsätt sedan tomater, oxfond, citronskal, en nypa salt och köttbullar.

Låt sjuda i ca 5 minuter, rör sedan ner pastan och koka tills pastan är al dente. Smaka av med salt och peppar efter smak.

Servera i skålar med en klick pesto och riven parmesan.