Jordgubbsflarn
1 Tim 6 portionerEn läcker efterrätt att bjuda på under sommaren. Vem kan motstå en frasig paj med jordgubbar och vispgrädde?
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
1 ägg
Fyllning:
2 msk maizena majsstärkelse
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
Topping:
2 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla eller tryck ut degen i en form, 20×27 centimeter eller 24 centimeter i diameter. Nagga degen och ställ formen kallt, gärna i frysen, i 30 minuter. Ta ut och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna.
3. Blanda majsstärkelse, socker, vaniljsocker och mjölk i en kastrull och vispa tills det inte finns några klumpar. Blanda i grädde och äggulor och värm under omrörning tills krämen tjocknar.
5. Häll över krämen i en skål och låt svalna. Vispa grädden och blanda med krämen och bred ut i pajskalet. Lägg på delade jordgubbar och sikta över florsocker.