Jultartar på gravad sik
20 min + 1 dygn i kylen 8 portionerEtt kalasgott alternativ till gravad eller rökt lax, med inspiration från Finland.
Ingredienser
Fisk:
1 kg rensad sik, två filéer
2 msk grovt salt
2 tsk strösocker
1 tsk grovstött vitpeppar
1 stor knippa dill, grovhackad
Tartar:
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk rapsolja
3/4 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
2 tsk citronsaft
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
nymalen svartpeppar
Gör så här
- Börja med att grava fisken: Skölj fisken och torka den torr med hushållspapper. Ta bort småben med en tång.
- Placera en filé med skinnsidan nedåt i en glasform. Blanda salt, socker och vitpeppar. Strö över hälften av blandningen och hälften av dillen. Strö över lite saltblandning på den andra filén och lägg den ovanpå med skinnsidan uppåt. Strö över resten av saltblandningen och dillen.
- Täck med plastfolie och ställ in i kylen, gärna med en tyngd över. Låt stå i ett dygn. Vänd gärna under tiden.
- Gör tartaren: Mjukfräs löken i oljan utan att den tar färg. Låt svalna.
- Blanda majonnäs, senap, citronsaft, dill, gräslök och peppar. Rör ned löken.
- Ta ut fisken och skrapa av saltblandningen. Skär bort skinnet med en vass kniv och tärna fisken fint. Blanda med majonnäsröran och låt stå kallt i minst 2 timmar.
- Servera till exempel på knäckebröd eller som en kall rätt med krispiga salladsblad.