Kalvfärsköttbullar med gräslökssås

40 min 4 portioner

Detta recept lyxar till den klassiska vardagsmaten genom att göra köttbullar på lammfärs. Med gräslök i såsen blir rätten extra piffig.

Ingredienser

600 g kalvfärs

4 msk mjölk, 3 procent

2 msk veteströbröd

1 msk mycket finhackad gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör och rapsolja

 

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl vatten

2 dl grädde

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk vinbärsgelé

4 msk finhackad gräslök

salt och vitpeppar

1 msk smör

Gör så här

1. Kör gul lök i matberedare med kniven monterad. Den ska bli nästan som puré. Stek hacket med smör i medelvarm panna. Ställ att svalna.

2. Blanda mjölk och veteströbröd i en rymlig bunke. Låt blandningen svälla i fem minuter.

3. Blanda samman köttfärs med lökhack, ströbrödsblandning och ett ägg. Salta och peppra. Arbeta ihop ordentligt, inga klumpar med ströbröd får finnas kvar. Plasta skålen och sätt in i kylskåpet i 30 minuter.

4. Rulla köttbullar med tre centimeters diameter. Använd fuktade händer. Stek dem i lika delar smör och rapsolja samtidigt som de varsamt rullas runt i pannan. Stek några få i taget för bästa resultat.

5. Koka upp vatten, grädde och kalvfond i en kastrull. I en annan kastrull får smör och vetemjöl fräsa samman under omrörning. Späd med den kokande vätskan i omgångar och sänk värmen. Koka på svag värme i fem minuter. Tillsätt gelé, finhackad gräslök och koka några minuter till.

6. Smaka av med salt och vitpeppar. Avsluta med att låta en smörklick smälta i såsen.