Kalvfärsköttbullar med gräslökssås
40 min 4 portionerDetta recept lyxar till den klassiska vardagsmaten genom att göra köttbullar på lammfärs. Med gräslök i såsen blir rätten extra piffig.
Ingredienser
600 g kalvfärs
4 msk mjölk, 3 procent
2 msk veteströbröd
1 msk mycket finhackad gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk vinbärsgelé
4 msk finhackad gräslök
salt och vitpeppar
1 msk smör
Gör så här
1. Kör gul lök i matberedare med kniven monterad. Den ska bli nästan som puré. Stek hacket med smör i medelvarm panna. Ställ att svalna.
2. Blanda mjölk och veteströbröd i en rymlig bunke. Låt blandningen svälla i fem minuter.
3. Blanda samman köttfärs med lökhack, ströbrödsblandning och ett ägg. Salta och peppra. Arbeta ihop ordentligt, inga klumpar med ströbröd får finnas kvar. Plasta skålen och sätt in i kylskåpet i 30 minuter.
4. Rulla köttbullar med tre centimeters diameter. Använd fuktade händer. Stek dem i lika delar smör och rapsolja samtidigt som de varsamt rullas runt i pannan. Stek några få i taget för bästa resultat.
5. Koka upp vatten, grädde och kalvfond i en kastrull. I en annan kastrull får smör och vetemjöl fräsa samman under omrörning. Späd med den kokande vätskan i omgångar och sänk värmen. Koka på svag värme i fem minuter. Tillsätt gelé, finhackad gräslök och koka några minuter till.
6. Smaka av med salt och vitpeppar. Avsluta med att låta en smörklick smälta i såsen.