Keftades – Grekiska köttbullar med fetaost och tomatsås
25 min 4 portionerEn svensk version på de fantastiska grekiska köttbullarna; keftades. Rätten kan göras väldigt snabbt med färdig tomatsås och tzatziki eller på lite längre tid om du gör allting själv från grunden.
Ingredienser
600 g ren nötfärs
3 msk veteströbröd
1/2 dl rödvin (eller vatten)
1 msk finhackad färsk oregano (1 tsk torkad)
2 ägg
1 msk koncentrerad kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
1–2 vitlöksklyftor
2–3 msk olivolja
Tzatziki
0,5 gurka
2 dl yoghurt (förslagsvis grekisk)
0,5 vitlöksklyfta
salt & peppar
Att äta till:
150 g fetaost
400g tomatsås (eller 1 burk färdig tomatsås)
500 g färsk pasta (300 g torkad)
blandad sallad
Gör så här
1. Blanda veteströ med vin eller vatten, ägg och kalvfond. Arbeta i färsen i blandningen och krydda med finhackad färsk oregano, svartpeppar, salt samt riven vitlök. Forma till köttbullar som steks i olivolja, först i ganska het panna, sedan på betydligt lägre värme i cirka 10 minuter.
2. Skär fetaosten i sockerbitsstora tärningar. Koka upp den färdiga tomatsåsen.
3. Riv gurkan i ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan med händerna. Blanda ner gurkan i yoghurten tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka pastan i saltat vatten. Låt den rinna av i durkslag innan den fördelas i djupa tallrikar. Slå lite tomatsås över och toppa med köttbullar och fetaost. En krispig grönsallad smakar gott till.