Kikärtspasta med rosmarin och citron

30 min 4 portioner

Prima vardagspasta för den som gillar kikärter. Hoppa över sardellerna för en vegetarisk variant.

Ingredienser

2 burkar kikärter, à cirka 400 g, alternativt 800 g blötlagda och kokta

400 g kort pasta, till exempel penne

1/2 dl olivolja

1 liten gul lök, finhackad

2–3 vitlöksklyftor, finhackade

1 nypa chiliflakes

1 msk hackad rosmarin, alternativt 1 tsk torkad

3 dl grönsaksbuljong, alt. kokvätska från hemkokta kikärter

2 dl färskriven parmesan

1 msk smör

1–2 citroner

1 knippa bladpersilja, grovhackad

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Koka pastan lite kortare tid än al dente (den kokar klart i såsen). Spara en mugg av kokvattnet och låt pastan rinna av.

2. Förbered kikärterna medan pastan kokar. Skölj, låt rinna av och häll upp i en bunke. Mosa dem lite lätt med en potatisstöt eller gaffel, vissa kan fortfarande få vara hela. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, chiliflakes och rosmarin. Fräs tills löken mjuknat, rör sedan i kikärtsmoset och buljong. Låt sjuda tills det mesta av vätskan försvunnit.

3. Tillsätt den kokta pastan och det sparade kokvattnet. Rör kraftigt och låt pastan koka klart. Blanda snabbt i parmesan (spara lite), smör, rivet citronskal och saft (börja med en), persilja, salt och peppar. Smaka av om du vill ha mer citron. Ringla över lite extra olivolja och servera med extra parmesan.

4. Kikärtspasta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmiddag för en billig penning.