Kyckling i lergryta

20 minuter + 1,5 timme i ugn 4 portioner

Saftig och aromatisk kyckling vid tillagning lergryta. Potatisen och rotfrukterna gör rätten komplett.

Ingredienser

1 kyckling cirka 1,4 kg

1 tsk kinesisk soja

1 tsk rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm paprikapulver

2 morötter

400 g rotselleri

1 gul lök

1 äpple i klyftor

1 purjolök i bitar

10 katrinplommon

 

Fyllning:

1 rött äpple

1 citron

2 kvistar rosmarin

2 kvistar persilja

3 kvistar timjan

 

Garnering:

äpple

timjan

Gör så här

1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter.

2. Fyllning: Kärna ur och klyfta äpplet. Tvätta och klyfta citronen. Fyll kycklingen med äpple, citron och örter. Om det behövs bind upp benen med hjälp av bomullssnöre.

3. Blanda samman olja och soja och pensla kycklingen. Salta, peppra och strö paprikapulver över.

4. Tag upp lergrytan ur vattnet och torka av. Lägg ned den fyllda kycklingen i lergrytan. Placera de delade morötterna och sellerin, klyftad gul lök, äppelklyftor, purjolöksbitar och katrinplommon runt om kycklingen. Lägg på locket och placera grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt grytan stå på i cirka 1 1/4–1 1/2 timme.

5. Skär vid benet på kycklingen och kontrollera så att den är helt genomstekt. Om kycklingen inte har fått färg, ta av locket de sista 10 minuterna.

6. Tag ut grytan, tänk på att den är väldigt varm så placera den på ett värmetåligt underlag. Låt stå i cirka 10 minuter innan du skär upp kycklingen. Servera tillsammans med klyftpotatis.