Kycklinggratäng med svamp

40 min 4 portioner

En krämig svampsås får ge smak åt kycklingen i den här gratängen. Skjuts in ugnen, så kan du koppla av en stund innan det är dags att äta.

Ingredienser

500 g kycklingfilé, strimlad

smör och olja till stekning

salt

peppar

250 g champinjoner eller annan svamp

2 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

50 g ädelost

1/2–1 msk koncentrerad kycklingfond

1–2 dl riven ost, till exempel cheddar

 

Till servering​:

nykokt ris

blandad sallad

Gör så här

1. Stek kycklingstrimlorna i omgångar i smör och olja i stor het panna tills de är precis genomstekta. Salta och peppra under tiden och lägg över på tallrik.

2. Ansa och skiva svampen, stek den i torr panna tills vätskan kokat in och det börjar knäppa om svampen. Tillsätt grädde, crème fraiche och ädelost och låt puttra ihop till en krämig sås. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar.

3. Sätt ugnen på grill. Vänd ned kycklingstrimlor och eventuell steksky i svampsåsen. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.

4. Servera med nykokt ris och en blandad sallad.