Gyros med kryddig kyckling

45 min 4 portioner

Byt ut fredagstaco mot kryddig grekinspirerade gyros med kyckling, tzaziki och syrlig tomat- och gurksalsa i flatbreads.

Ingredienser

Kyckling/marinad

2 msk grekisk yoghurt

2 msk torkad oregano

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

½ citron, pressad

1 msk vitvinsvinäger

2 vitlöksklyftor, riven eller krossad

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

500 g filé av kycklingbröst eller kycklinglår, skuren i mindre bitar

 

Klyftpotatis

500g fast potatis, i klyftor

3 msk olivolja

Flingsalt

 

Tzatsiki

½  gurka, riven

1/2 tsk salt

2 dl grekisk yoghurt

1  vitlöksklyfta, riven

1 tsk torkad oregano

1 msk olivolja

½ msk vitvinsvinäger

Nymald svartpeppar

 

Tomat- och gurksalsa

200 g körsbärstomater, skuren i kvartar

½ stor gurka, skuren i små bitar

1 tsk salt

1 tsk sumac

Nymald svartpeppar

En näve hackad bladpersilja

4  stora eller 8 små flatbreads

Gör så här

Sätt ugnen på 230 grader.

Rör ihop ingredienserna till marinad och blanda med kyckling.

Blanda ihop ingredienser till tzatziki.

Lägg potatis i ugnsfast form, ringla olivolja och salta. In i ugn i 25 minuter. Efter 10 minuter sätt även in kycklingen.

Lägg kyckling på bakplåtspapper och stek i ugnen i ca 15-20 minuter tills den är helt genomstekt och fått fin färg.

Obs – får du inte plats med både kycklingen och potatisen samtidigt. Gör först potatisen klar och därefter kycklingen. Värm potatisen snabbt i ugnen på eftervärmen precis innan servering.

Blanda ingredienser till tomat- och gurksallad.

Värm sist bröden enligt instruktion på förpackningen.

Servera i skålar och låt var och en montera ihop sin gyros. I brödet lägger du i tzatziki, kyckling, potatis och grönsaker.