Lammrygg och rotsaksgratäng
1 tim + 15 min 4 portionerLammytterfilé har mycket smak. Helstek köttet i pannan och servera med en härlig rotsaksgratäng och rödvinssås.
Ingredienser
600 g lammytterfilé
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till såsen:
1 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten
1 msk soja
Till gratängen:
8 potatisar
1 palsternacka
1 morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
2–3 dl mjölk
1 msk vegetariskt buljongpulver
Att äta till:
blandad sallad
Gör så här
1. Skala och skär rotsakerna i tunna skivor. Blanda med tunt skivad gul lök och riven vitlök i ugnsfast form. Blanda grädde, grönsaksbuljongpulver, salt och peppar. Slå över grönsakerna. Avsluta med mjölk så det täcker. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 1 timme.
2. Koka upp vin, vatten och kalvfond i en kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.
3. Salta och peppra lammytterfilén. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek under lock på låg värme i 4–5 minuter med flera vändningar. Låt vila i 5 minuter innan det skivas upp. Servera med rotfruktsgratäng, sås och blandade blad.