Lax med duchesse

45 min 4 portioner

Potatismos i en lyxig variant kallas duchesse och används i spritsad form till plankstekar och friskgratänger. Här gör vi toppar till stekt lax med örtsmör.

Ingredienser

600 g laxfilé

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

 

Till duchessepotatisen:

12–15 normalstora potatisar av mjölig sort

2 ägg

2–3 msk rapsolja

 

Till örtsmöret:

80 g smör

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad persilja

1 tsk färskpressad citronsaft

 

Att äta till:

blandad sallad

citron

Till salladsbasen:

1 huvud isbergssallad

100 g ruccolasallad

4 solmogna tomater

1 gurka

 

Till vinägretten:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 msk kallt vatten

2 msk finhackade färska örter, exempelvis timjan, basilika och persilja

salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skala och koka potatisarna helt mjuka. Pressa och blanda dem med ägg och olja till smidig konsistens. Salta och peppra. Låt moset svalna något innan det spritsas marängstora på plåt täckt med bakplåtpapper. Rosta mitt i ugnen på 250 grader tills topparna fått fin färg.

2. Blanda rumstempererat smör med finhackad dill och persilja samt citronsaft, salt och vitpeppar. Forma till en rulle i smörpapper och förvara svalt.

3. Se till att laxen är skinn- och benfri. Dela fiskfilén i fyra portionsbitar som steks i lika delar smör och rapsolja, 3 minuter per sida. Lägg upp lax och duchessetoppar på tallrikar. Servera med örtsmör, citron och blandad sallad.