Ljuvlig tomatrisotto

60 min 4 portioner

Krämig risotto, packad med smak av långsamt rostade tomater, parmesan och vitlök.

Ingredienser

4 dl carnaroli- eller arborioris
300g små söta tomater
3 vitlöksklyftor
1 bananschalottenlök, finhackad
2 dl vitt vin
1,5 liter god kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong om du vill göra den helt vegetarisk
2 dl fint krossade tomater eller passerade tomater, av god kvalitet
1 dl strimlade basilikablad
3 msk smör
2 dl riven parmesan
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader, gärna varmluft
  2. Halvera tomaterna, lägg snittytan uppåt i en form med olja. Smasha två vitlökskyftor och lägg lägg tillsammans med tomaterna. Ringla på olja, peppra och salta.
  3. Torka tomaterna i ca 1 timme, öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan.
  4. Finhacka den sista vitlöksklyftan och fräs med löken i olivolja tills den blir genomskinlig, den ska inte få färg.
  5. Tillsätt ris och låt det fräsa med tills riset är lätt genomskinligt.
  6. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning.
  7. Ös på några slevar av buljongen och låt den puttra försiktigt. Rör om hela tiden. När all buljong kokat in fortsätter du ösa på mer buljong.
  8. När det gått 10 minuter tillsätter du det krossade eller passerade tomaterna.
  9. Låt koka och tillsätt mer buljong tills riset känns genomkokt men fortfarande är lite al dente.
  10. Tillsätt parmesan och basilika. Konsistensen ska vara rinnig och krämig. Den ska rinna ut på tallriken.
  11. Tillsätt ugnsrostade tomater och basilika, krydda med nymalen svartpeppar. Salta om det behövs.
  12. Servera och ät direkt.