Ljuvlig tomatrisotto
60 min 4 portionerKrämig risotto, packad med smak av långsamt rostade tomater, parmesan och vitlök.
Ingredienser
4 dl carnaroli- eller arborioris
300g små söta tomater
3 vitlöksklyftor
1 bananschalottenlök, finhackad
2 dl vitt vin
1,5 liter god kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong om du vill göra den helt vegetarisk
2 dl fint krossade tomater eller passerade tomater, av god kvalitet
1 dl strimlade basilikablad
3 msk smör
2 dl riven parmesan
Olivolja
Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader, gärna varmluft
- Halvera tomaterna, lägg snittytan uppåt i en form med olja. Smasha två vitlökskyftor och lägg lägg tillsammans med tomaterna. Ringla på olja, peppra och salta.
- Torka tomaterna i ca 1 timme, öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan.
- Finhacka den sista vitlöksklyftan och fräs med löken i olivolja tills den blir genomskinlig, den ska inte få färg.
- Tillsätt ris och låt det fräsa med tills riset är lätt genomskinligt.
- Häll på vinet och låt det koka in under omrörning.
- Ös på några slevar av buljongen och låt den puttra försiktigt. Rör om hela tiden. När all buljong kokat in fortsätter du ösa på mer buljong.
- När det gått 10 minuter tillsätter du det krossade eller passerade tomaterna.
- Låt koka och tillsätt mer buljong tills riset känns genomkokt men fortfarande är lite al dente.
- Tillsätt parmesan och basilika. Konsistensen ska vara rinnig och krämig. Den ska rinna ut på tallriken.
- Tillsätt ugnsrostade tomater och basilika, krydda med nymalen svartpeppar. Salta om det behövs.
- Servera och ät direkt.