Lökgratäng med varmrökt lax
40 min 4 portionerKrämigt och gräddigt möter saltigt. Och enkelt är det – lökgratängen gör sig själv i ugnen och fisken är redan färdig.
Ingredienser
1 kg gul lök, mellanstora
2–3 msk rapsolja
salt
1–2 tsk dijonsenap
3–4 dl grädde
3–4 dl färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
Till garnering och servering:
1–2 dl färskriven parmesan
4 portioner varmrökt fisk, till exempel lax
färska örter, till exempel oregano, persilja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala löken och skär varje lök i cirka 4 skivor. Fräs i oljan cirka 15 minuter eller tills den är nästan mjuk. Salta.
3. Rör ut senapen i 3 matskedar av grädden i en bunke. Rör i resten av grädden. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg löken i en smord ugnssäker form. Häll gräddblandningen över löken och gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
5. Toppa med parmesan och servera med fisken. Garnera lök och fisk med färska örter.