Lökgratäng med varmrökt lax

40 min 4 portioner

Krämigt och gräddigt möter saltigt. Och enkelt är det – lökgratängen gör sig själv i ugnen och fisken är redan färdig.

Ingredienser

1 kg gul lök, mellanstora

2–3 msk rapsolja

salt

1–2 tsk dijonsenap

3–4 dl grädde

3–4 dl färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

 

Till garnering och servering:

1–2 dl färskriven parmesan

4 portioner varmrökt fisk, till exempel lax

färska örter, till exempel oregano, persilja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala löken och skär varje lök i cirka 4 skivor. Fräs i oljan cirka 15 minuter eller tills den är nästan mjuk. Salta.

3. Rör ut senapen i 3 matskedar av grädden i en bunke. Rör i resten av grädden. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg löken i en smord ugnssäker form. Häll gräddblandningen över löken och gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

5. Toppa med parmesan och servera med fisken. Garnera lök och fisk med färska örter.